• "Üdvözöljük a Bakonyi Mesekastély Weblapján!"
 • "Bakonyi Mesekastély Vendégház"
 • "Kert"
 • "Gyerek játszóvár"
 • "Nappali"
 • "Közösségi tér"
 • "Étkezõ"
 • "Konyha"
 • "Közösségi tér"
 • "Bamboo szoba"
 • "Bamboo fürdõszoba"
 • "Magic szoba"
 • "Elegance szoba"
 • "Reality szoba"
 • "Reality szoba"
 • "Sunrise szoba"
 • "Elegance szoba"
 • "Amazonas szoba"
 • "Esti kivilágítás"

ProgramokA Bakonyi Mesekastély környékén számos programokra van lehetőség.OLASZFALU


TEMPLOM

A barokk stílusú templom 1764-ben épült. Az 1802-es tűzvészben a templom leégett. Ezt követoen építették újjá. A templom főoltárképe: Berndhardt Krause alkotása.

VENDEL-SZOBOR

A szobor az 1912-es tűzvész emlékére készült. A központi buszmegállóval szemben található.

VILLAX FERDINÁND SZOBRA

Az iskola alapítóját ábrázoló szobrot Raffay Béla készítette 2000-ben. A szobor az iskola bejáratánál található.

I. ÉS II. VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMU

1991-ben avatták fel a Templomkertben az I. és II. világháborúban kivégzettek emlékművét.

XII. SZÁZADI TEMPLOMROM

A XII. századi román stílusú templomrom a község egyik érdekessége, mely Alsópere határában található.

1945. MÁRCIUS 23-ÁN KIVÉGZETT FIATALOK EMLÉKÉRE ÁLLÍTOTT EMLÉKMŰ

Az emlékmű a Major u. 26. elotti parkban található.EPERJES TANÖSVÉNY


A 82 hektáros Eperjes-hegyi tanösvény 4,5 km hosszú. Leggyakoribb fái közé tartozik a bükk, gyertyán, juhar, tölgy. Információs táblák segítik a tájékozódást. Olaszfaluban az önkormányzat és közel ötven társtulajdonos döntött úgy, hogy védetté teszik Eperjes-hegyi területüket. Eperjes-hegyi tanösvény 4,5 km hosszú, kb. 150 m szintkülönbséget leküzdő, jelzett faoszlopokkal jelölt megállókkal. Olaszfaluban a busz végállomásánál nyíló Major utca végén van a tanösvény "indító" táblája, s két autóparkoló. Innen a következo nevezetességeken át vezet az út: Kőkapu - Ördöglik - Eperjes sziklafal - Majális-rét - Földtani feltárások - Idős vadcseresznyefák - Eperjes sziklafal - Eperjes-tető, kilátóhely - Zsomboly - Kőfaragások - Mészégető. Az út mentén, akár az Eperjes nagy részén, kiemelkedo tájképi és botanikai értékű szépséges fa matuzsálemek, az egykori erdős vegetáció maradványai láthatók.

KÖVESKÚTI FORRÁS

Kitűnő piknikezési lehetoséget kínál a köveskúti forrás a falutól 6 km-re gyönyörű környezetben.ALSÓPERE


BAKONY ZÖLD SZÍVE KÖZPONT

100 nap alatt készült el a 240 m2 alapterületű látogatóközpont, amely 209 darabból álló afrikai trófeakiállításnak és diorámának ad helyet. Olyan ritkaságokat tekinthetnek meg az érdeklődők, mint például hat egészben preparált oroszlánt, kettő leopárdot, egy krokodilt, kettő vállmontázsos orrszarvút, három elefánt agyarpárat. Magyarság Keresztje - 8 méter magas, amely a magyar nép összetartozását, ezeréves európai múltját és hagyományait jelképezi. Szent Imre Vadászkápolna - A kápolna 80 nap alatt épült fel. Vadásznapok nyitó eseményeinek, Hubertus miséknek és rendezvényeknek a helyszíne. Meghitt környezete lehetőséget teremt esküvők, keresztelők lebonyolítására is. Példaképek Emlékparkja - A tizenkét darab, az életerőt szimbolizáló ezüsthárs közül egy a Nádasdy családnak, négy vadászoknak, hét jeles erdészeknek állít emléket. A tövüknél elhelyezett sziklák az örökkévalóságot, az értékállóságot testesítik meg.


A Látogatóközpont nyitvatartási ideje:

Hétköznap: 8:00 – 15:00
Hétvégén: 8:00 – 16:00


ALSÓPEREI ARBORÉTUM

A Keleti-Bakonyban nagy birtokokkal bíró Nádasdy család a táj szépsége és vadbősége miatt épített Alsóperében vadászkúriát és alakított ki angolparkot. A területet erdők veszik körül, romantikus hátteret adnak a varázslatos együttesnek. Ma is látható értékes egyedek a történelmi parkból: 100 évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprus. A korabeli leírások alapján bővítésre került a park növényvilága. A védett területté nyilvánított arborétumban kellemes sétát tehetnek a természet kedvelői.

JELZETLEN UTAKON - ALSÓPERÉBOL EPLÉNYBE A MALOM-VÖLGYÖN ÁT

Gyalog és autóval is. Alsóperéből dél felé indulunk a murvás úton, és ez az útminőség kísér minket egészen a Malom-völgyi aszfaltos útba csatlakozásunkig. Az utat elvéteni nem nagyon lehet, térkép nélkül sem. Arra kell figyelni, hogy Alsópere után kb. ezerkétszáz méterrel jön egy útelágazás, ahol a murvás út ketté válik: itt az éles kanyarral jobbra vezető utat kell választani. Egyébként mindig a murváson maradni, amíg el nem érjük az aszfaltos út kezdetét, ahol 360 fokban (nem vicc) balra visszafordulva az aszfaltoson kell tovább menni. Alsóperéből az eplényi faluközpontig (felso buszmegálló) 11 km kényelmes sétára számítsunk. Az indulástól a Malom-völgyig lefelé, innen enyhe emelkedővel felfelé a sípálya aljáig, majd egy 15-20 perces meredek emelkedő a sípálya mellett fehér szalagokkal jelzett tanösvényen, utána a régi vasút nyomvonalán ("Panoráma és élménypálya") az eplényi focipályáig és onnan a buszmegállóig ereszkedünk.
ZIRC


ZIRCI ARBORÉTUM

Minden korosztály számára kiváló kikapcsolódást nyújt az arborétum különleges növény- és állatvilága, a Cuha-patakot átszelo kő- és fahidak és a műemléki védettségű filagória. Ez a természetvédelmi terület nem csak Zirc városának meghatározó értéke de országos jelentőséggel is bír, hiszen a ciszterci rend már a 12. században megalapította, majd folyamatosan bővítette. Két bejárat várja a látogatókat: Veszprém felöl a tó melletti, Damjanich utcai bejárat, illetve a Gyor felöli az északi oldalon, mely autóbuszok, csoportok fogadására is alkalmas.

ZIRCI APÁTSÁG

Az 1182-ben alapított Zirci Apátság épületegyüttese az elmúlt években újabb felújításon esett át, így a látogatók eredeti szépségében csodálhatják meg a város központjában található barokk templomot, a hozzátartozó díszudvart és romkertet, továbbá a 2013-ban megnyitott Látogatóközpontot is, melyben interaktív eszközök segítségével egy rendtörténeti kiállításon vehetnek részt. Az épületegyüttesben található továbbá a Bakonyi Természettudományi Múzeum a csajági mamutleletekkel, valamint az Országos Széchenyi Könyvtár 65.000 kötetet számláló Reguly Antal Műemlékkönyvtára is, melynek kazetta-berakásos dongaboltozata egyedülálló Magyarországon.

CUHA-VÖLGYI VASÚT

Természetkedvelő vendégeink figyelmébe ajánljuk a Cuha-völgyében kanyargó Veszprémet és Győrt összekötő vasútvonalat, amely bár 1896-ban épült, mind máig hazánk egyik legszebb hegyi pályája. A Zirc - Bakonyszentlászló között közlekedő vonatok útja sziklaszurdokokba vájt alagutakon, mészkőszikla-ormokon és viaduktokon vezet keresztül, melyek feledhetetlenné teszik az utazást. Aki végigutazik ezen a vonalon és utazását megszakítva kisebb nagyobb sétákat, túrákat tesz a Cuha-völgyből kiindulva, kivételes lehetőséget kap a természeti szépségekben gazdag vonalszakasz és környékének megismerésére, és egy életre szóló élménnyel térhet haza!

PINTÉR-HEGYI PARKERDO TANÖSVÉNY

A pihenőerdő megközelíthető autóval vagy gyalogosan: személygépkocsival a Zirc és Porva közötti útról, az erdő szélén parkolóhely található, gyalogosan ugyanitt vagy az Erdoalja utca felől. A tanösvény 5000 m hosszú, 17 állomáshellyel. A Pintérhegyi Parkerdőt 2005-ben adták át. A mintegy 5000 m hosszú tanösvény 17 állomáshelyén geológiai bemutatóhely és ősi kismesterségek bemutatása mellett tűzrakó hely, játszótérés erdei tornapálya került kialakításra. A tanösvényhez kapcsolódik 1800 m hosszú erdészeti bemutatóösvény is.EPLÉNY


BRINGARÉNA

Magyarország egyetlen négyüléses felvonója a Szent Sólyom. A libego a Malom-völgybol viszi fel utasait az Álmos-hegyi kilátóhoz, ahol gyönyörű látvány fogadja oket. Tiszta időben akár még a Balatont is lehet látni. Az aktív turizmus szerelmeseinek páratlan kikapcsolódást jelenthet az itt található Bringaréna, hiszen a felvonóval kerékpárokat is lehet szállítani, így könnyedén el lehet indulni a hegytetejéről a biciklipályák egyikén.

NORDICA SÍARÉNA

A télisportok kedvelőinek sem kell messzire menniük, hiszen Eplényben található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala. A Nordica Síaréna 16 sí- és 4 szánkópályával rendelkezik, továbbá kölcsönzésre és oktatásra is van lehetőség a helyszínen. Így a kezdőtől a profiig mindenki jól érezheti magát.

ÁMOSHEGY

Eplényt a 2003-ban átadott Ámos-hegyi Pihenőerdő teszi egész évben vonzóvá.A tanösvény teljes hossza 7700 m, két egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m illetve 4180 m hosszúságú körutat tartalmaz. A sétaút mellett elhelyezett padok pihenést, a sípálya parkolójában és a sportpályánál kialakított pihenőhely kulturált szabadidő eltöltést tesz lehetővé (szalonnasütés, stb.).A környező táj panorámájában 8 m magas kilátóból gyönyörködhetnek a látogatók. A Malomvölgyben 10 állomásos tornapálya került kialakításra.


BAKONYNÁNA


RÓMAI FÜRDŐ - VADALMÁS (SZERELEM FORRÁS) – SAVANYÚ JÓSKA BARLANGJA

A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bújdosók, szegénylegények számára nyújtott menedéket, rejtekadó hajlékot, szűkös, de az éhenhalástól megmentő táplálékot. Ma a bakancsos és kerékpáros turisták, hétvégi kirándulók, teljesítménytúrázók, vártúrázók paradicsoma. A hegység egyik leglátványosabb kirándulóhelye a Gaja-patak (2km hosszú) Bakonynána és Jásd közötti szakaszán található, Római fürdőként ismert szurdokvölgy. A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska betyár barlangja, a patakszinten kezdodo szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást.

CSENGO-BONGÓ TANÖSVÉNY

Bakonynána és Pere között bejárt útvonal hossza kb. 13 km. Könnyu, kisgyermekekkel és gyakorlatlan túrázó által, vezető nélkül is teljesíthető, 5 óra alatt kényelmesen, pihenőkkel bejárható.


BAKONYBÉL


PANNON CSILLAGDA

A 2012-ben megnyitott csillagászati élménycentrum minden látogató számára különleges élményt nyújt. Az itt található csillagászati és űrkutatás történeti kiállításon láthatunk többek között meteoritot és antik távcsöveket, továbbá megismerkedhetünk a teleszkópok szerkezetével és működésével is. Ezt követően pedig a digitális planetárium 3D-s előadásai teszik még élvezetesebbé a látogatást.

SZENT MAURÍCIUSZ MONOSTOR

A béli monostort az első szerzetesek Szent István király adományának köszönhetően alapították meg 1018-ban. A Zirctol mindössze 15 percre található Bakonybél falu egyházi közössége 2000 óta a Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó függő perjelség. A látogatókat az itt élő szerzetesek vezetik körbe a monostor területén, amely egy saját bio-kertészetet is működtet, ahol a gyógynövényeket és gyümölcsöket organikus módszerekkel termesztik. Az ide látogatóknak lehetoségük nyílik megkóstolni, illetve megvásárolni az itt készült termékeket is, például a gyógynövény teákat, likőröket vagy éppen a különleges marcipán csokoládékat.

BAKONYI GYILKOS TÓ

A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál, a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdo mélyén a Hamuházi-rét. Itt, Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy-gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői épület azonban az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Helyén ma vadászház áll. Nem messze tőle, kis völgyben mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó bújik meg. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló elárasztott fák csonkjai. A tó környékén gőtéket és más ritka kétéltűeket figyelhetünk meg.
Kiinduló pontnak javaslom Bakonybél után az Odvaskő hotel parkolót. Innen egy könnyed 3,3 km séta a tóig. Az ajánlott parkolóból a Molnárkút-árok felé a turistajelzésen érdemes menni.
CSESZNEK


CSESZNEKI VÁR

A 13. században épült gótikus stílusú Cseszneki Vár a magyar történelem folyamán többször is kiemelkedő szerephez jutott, mint például a török időkben vagy éppen a Rákóczi szabadságharc idején. A 19. század során több kár is érte az épületegyüttest, amely még ma is a kirándulók egyik legkedveltebb úti célja a Bakonyban.

VIA FERRATA

Csesznek az extrémsportok szerelmeseinek is tartogat kihívásokat. Ugyanis 2013 nyarán három vasalt utat (via ferrata, klettersteig) adtak át a Vár tövében. A Kőmosó szurdokban kiépített 70, 120 és 180 méter hosszú sziklamászó falakon létrák, hidak és fémkábelek segítik az elohaladásban a gyakorlott túrázókat. Bár az útvonalak nehézségi foka különböző, a megfelelő felszerelés: beülő, sisak és rögzítő karabinerek minden esetben szükségesek.

FALUMÚZEUM

A Falumúzeumban található régi eszközök nagy része a református néprajzi gyujteményből származik, illetve egyéb lakossági felajánlásból. Az emléktárgyak között a régi kenderfeldolgozás, illetve a korabeli falusi emberek mindennapi szerszámain túl a környéken összegyűjtött kozeteket, különböző őstörténeti maradványokat is megtekinthetnek az érdeklődők.
HÁRSKÚT


FEKETE ISTVÁN KILÁTÓ

A bemrég kilátó Hárskút község belterületétől délre található, az 500 m magas Kis-bükk hegyen. A kilátóról csodálatos panoráma nyílik a Bakony-hegység nagy részére.

VITÉZ BERTALAN ÁRPÁD KILÁTÓ, PAPOD

A 644 méter magas Papod hegyen, a Bakony második legmagasabb pontján található a kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Bakonyra és a Balatonra. Hárskútról a piros sáv túrajelzésen kell menni.